在福岡轉普通慢車到門司港, 已過了下午十一點.
門司港在百多年前是一個重要港口, 到現在還保留了很多歐式建築物. 就算拆了舊的建築物都唔會拆晒, 總留返一些遺跡, 連火車站個洗手間都係古跡, 都有型過人, 人地就識營造浪漫氣氛, 香港官員真係要嚟學嘢.
我們先坐渡輪到對岸的本州下關市(390YEN), 5分鐘就到, 猶如中環過尖沙咀. 第一件事, 就是去唐戶市場食嘢. 我們點了河豚湯(350YEN), 炸河豚(100YEN一條), 炸河豚餅(100YEN一個), 炸鯨魚(500YEN一PACK), 河豚刺身(1000YEN左右), 海胆壽司, 蝦壽司, 拖羅壽司, 不知名的魚壽司等(300YEN一件), 食到好飽. 食完才知道, 兩點幾開始減價, 有啲減到半價; 早知遲啲食啦.
下關以前是一個重要商港, 舊名叫馬關. 1895年中國在甲午戰爭打敗了, 就是在馬關簽約, 割讓台灣. 我們在唐戶市場食完, 過對面馬路參觀前英國領事館, 秋田商館, 有班太太在前英國領事館開畫展, 知道我們是香港人, 露出驚異的神情.
再直行約十分鐘左右, 有一條小路叫李鴻章道. 李鴻章道的盡頭, 有一座建築物叫春帆樓, 就是李鴻章簽降約的地方: 以前是吃刺身的地方, 但二次大戰時被炸掉了, 現在重建成酒店, 但仍沿用春帆樓的名字.
春帆樓的旁邊, 就是日清簽和約的紀念館. 現時還保留了當時簽和約的桌椅, 李鴻章, 李經方兩父子, 秘書伍廷芳, 日本首相伊藤博文坐的位置. 當時李鴻章在下關被日本狂徒刺殺, 差點性命不保, 但也因此令日本被國際指責, 才沒有向中國有更多利益需索.
再行二百米, 在門司大橋下面, 有一個古戰場, 當地政府安排了一個大嬸向遊客講古仔. 古戰場附近, 有一條秘密通道: 原來是一條海底隧道, 可以由下關步行到對岸的門司港. 隧道內有些燈轉用了紫外光燈, 令天花板出現螢光的星星效果, 增加了趣味.
今天的天氣, 一時好曬, 一時好大雨. 我們在門司港的觀潮遊步道散步了一會, 就下起雨來, 只有走去避雨.
到雨停了, 我們回到門司港周圍參觀, 同時有一團永安團在附近.
今天的天氣, 一時好曬, 一時好大雨. 我們在門司港的觀潮遊步道散步了一會, 就下起雨來, 只有走去避雨.
到雨停了, 我們回到門司港周圍參觀, 同時有一團永安團在附近.
最令人期待的是和門司港香蕉人合照, 也許因為天雨, 沒有太多人要影相, 可以大影特影.
接近六時, 坐車經小倉回福岡. 本來下午打算去長崎, 現在沒時間了.
在福岡博多站的東橫INN安頓好, 晚上出去吃 "燒肉"(日式燒烤), 點知食到滿頭大汗.
因為之前睇過個BLOG, 話博多站附近有間"多牛"好抵食, 極力推薦, 於是我地試下去搵, 果然比我地搵到, 雖然位置偏遠, 仍有好多人等位, 足証在當地有些名氣, 我地都等咗超過一個鐘先有位.
一坐低, 佢地就放低咗個大炭爐, 我覺得真係好熱, 而且生熟食物共用一對木筷子, 真係有啲不衛生, 但見到周圍的日本人都毫無投訴地吃得好開心, 也許這就是文化差異吧.
餐牌上可以點的肉類, 都給我們點了: 雞肉, 香腸, 牛腸, 牛背, 豬拖羅, 牛脂肪(我都不知是牛那一部份, 只覺像一團脂肪).....吃了六碟, 三杯飲品, 3500YEN. 雖然幾好食, 但係未飽, 還是走了, 事關比煙燻到勁流眼水, 又熱到成身汗.
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